SELMA DURUKANOĞLU
She was born in Rize in Turkey. Her ability and aptitude was noticed in the time of schooldays by Mehmet Cahit Onur(He’s teaching assisstant at the Universty of Nine September in İzmir). She’s been educated teacher training at The University of Anatolia.She worked as a teacher in every part of Turkey. In 2001, She started working on drawing and painting with The Association of Painting Sculpture Museums(Drawing teacher is Sedat Balkır.He’s Ass.Assoc.Prof. at The University of Mimar Sinan in İstanbul). She left the task of teacher in a language school in 2003.Her first solo exhibition is in 2004.In 2007,she started original prints at IMOGA(İstanbul Graphics Art Museum) in İstanbul. In 2010,Atölye Alaturka(Karşı Sanat). In 2011,She had Basic Photograph Seminars at IFSAK. Since 2001, Because of feeling so hungry on drawing and painting She’s been working predominantly and nonstop.Also, sh’s a member of UNESCO International Association of Art(IAA).
TEXT&PRESS:
Basın bülteni:
“HARİKALAR DİYARI”
Antik çağlardan günümüze insanlığın oluşturduğu uygarlıkların, eserlerin izini sürerken; günümüze yansımalarının olup olmadığını irdelemek, varlıkları, yoklukları, güzellikleri, efsaneleri, yarattıkları, ortaya koyduklarıyla belleklerde yer açmaları insanlık geçmişinin arka bahçelerinde, gerilerde dolaşmak. Onlardan gelenlerle bugün var olanlar üzerinde gidip-gelen düşünceler…
Şimdilerden geriye baktığımızda; ne, nasıl, kimlerle oluşmuştur? Bu gün ki var olanları da göz önünde bulundurursak geçmişle bugünü yeniden ele almak denenebilir mi? Diye düşünmek, sormak… İnsanlığın oluşturduğu eserlerden harikalar üzerinde bugüne kadar pek çok çalışma, deneme yapılmıştır. Bunların dışında yeniden ele almak gerekirse denenmeyeni veya farklı bir yöntem, teknik üzerinde çalışılabilinir mi? Ya da belli bir çabanın içine girildiğinde nasıl yapılır sorusuyla yola çıkarak çalışmaya koyulmak?... Algıların açılmasına, tetiklemesine ve kişiye ivme kazandırmasına katkısı olur mu?...Geleneklerden gelen yöntemleri güncel yöntemlerle ve teknik özelliklerle bağdaştırarak kendi eğilimleriyle örtüştürebilmek, yapılan çalışmaların sonucu da kişi özgünlüğüne ivme kazandırır diye düşünüyorum. İnsanlık tarihi harikalarının görkeminin, ustalığının karşısında ben ancak onlar üzerinde karalamak, boyamak, oymak, basmak gibi işlemleri yerine getirebildim.
İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olduğu 2010 yılında bununla eş zamanlı olarak gerçekleştirdiğim bu sergi “HARİKALAR DİYARI” bu kentin bir dünya kültür başkenti olmayı da ne kadar hak ettiğini dünya harikaları ile vurgulamış olacaktır.
Selma Durukanoğlu
İstanbul
2010
Durukanoğlu’dan “Ustalara Saygı”
Selma Durukanoğlu’nun ilk kişisel sergisi, DÜNYA Sanat Galerisi’nde açıldı.
DÜNYA Aktüel Tünel Kitabevi’nin asma katında yer alan sergi,”Ustalara Saygı” başlığını taşıyor.
Mimar Sinan Üniversitesi Resim Heykel Müzeleri Derneği’nde 3 yıldır resim çalışmaları yapan Selma Durukanoğlu’nun sergisinde yüzü aşkın çalışma yer alıyor.
Durukanoğlu,”Ustalara Saygı” sergisinde; resim tarihinin dünyaca ünlü sanatçılarının en bilinen eserlerini yeniden yorumluyor. Ressamın küçük boy tuvaller tercih ettiği “Ustalara Saygı” resimleri fırça kullanmadan imal edilen çalışmalardır. Durukanoğlu, bu konsept üzerinde eser üretirken, dünya resim tarihi üzerine kapsamlı bir araştırma yaptığını vurguluyor.
Selma Durukanoğlu, ilk sergisinde “Ustalara Saygı” resimlerinin yanı sıra soyut çalışmalarından, karakalemlerinden ve desenlerinden de birkaç örneğe yer veriyor.
Durukanoğlu’nun hocası Yrd.Doç.Dr.Sedat Balkır,”Ustalara Saygı” sergisi hakkında şu yorumu yapıyor:
“Eski ustaların yapıtlarını ve doğayı doğru analiz etmek, resim sanatını anlama yolunda son derece yararlı ve gerekli unsurlardandır.
Resmi kavrama sürecinde en önemli yardımcılardan biri olan gelenek, daha sonrasında sanatçı adayının kendine özgü üslubunu oluşturabilmek adına terk etmeye çalıştığı bir durum haline gelir.
Selma Durukanoğlu açtığı bu sergiyle, yeni bir resimsel dil adına eskiyi tamamiyle terk etmenin gerekmeyebileceğini, hem de doğrudan ustaların yapıtlarından yola çıkarak yaptığı resimlerle bize çok güzel anlatıyor.”
Selma Durukanoğlu’nun “Ustalara Saygı sergisi 9 Haziran’a kadar, her gün 11.00-20.00 zaman diliminde görülebiliyor.
Upstream People Gallery
10th Annual Landscape Juried Online International Art Exhibition
Selma Durukanoğlu of İstanbul, Turkey has fluid brushwork depicting dynamic perspectives especially noted in “Haydarpaşa” with the close up building structure which looks down from a balcony onto ships on the bright blue water. Wiht a similar sense of perspective “Bahçeköy” shows the delightful pattern of brightly colored imagery in the foreground curving back around abend in the road.
Larry Bradshaw
Curator, Professor of Art
Upstream People Gallery
14th Annual Landscape Juried Online International Art Exhibition
Selma Durukanoğlu of İstanbul, Turkey portrays in a linoleum cut print, “Landscape of Seven Wonders” which is quite illustrative and a strong work in black and white, where in the collective arrangement of each segment demands attention.
Laurence Bradshaw
Curator, Professor of Art
“Intermingling Senses”:
It is very likely that one can attribute a cacophony of “intermingling senses” to anything, let alone any piece of artwork. However, the work chosen for this exhibition bring the partnership of sensual interchange to the surface.It is accomplished by the subject matter itself (or lack of subject matter), or purely by the aesthetic value the image. Whether it be the shiny, smooth surface of wood calling to mind the experience of stillnes (of water, invoking many sence memories) or the depiction of ancient dwellings (one can feel the stirring of the air and the denizens of that site and time)-one is invated to make correlations constantly, expanding the mind and recognations of the senses
.“Hanging Gardens at Babylon”
“Mausoleum of Halicarnassus”
“Artemis”
Selma Durukanoğlu (Returning Artist,İstanbul, Turkey) has a unique glimps into the past brought to life by her unusual linoleum cuts…The study of ancient architecture becomes the presentation of its actual time in these works, as one tends to be able to wander in and out of the structures themselves as if one were a denizen of that particular empire.
Marjorie Kaye
Director
Caladan Gallery